Bu bölümde bilgisayarın kısaca çalışma mantığı nedir, bunu öğreneceğiz.
Tanımlar
Bilgisayarın çalışma prensibi temel olarak üç ana bileşene dayanır: donanım, yazılım ve veri işleme.
Bilgisayar ( Computer):
- Bilgisayarlar kullanıcıdan aldığı verilerle mantıksal ve aritmetiksel işlemler yapar.
- Bu işlemlerin sonucunu saklar.
- Saklanan bu bilgilere istenildiğinde ulaşılması için bu bilgileri depolar.
Donanım (Hardware):
- Bilgisayarı oluşturan fiziksel bileşenleridir.
- Bunlar anakart, işlemci (CPU), RAM bellek, ROM bellek (SSD,HDD vs.), ekran kartı, klavye, fare gibi temel bileşenlerdir.
- Donanım, bilgisayarın yazılım komutlarını yerine getirmesi için gerekli fiziksel altyapıyı sağlar.
Yazılım (Software):
- Bilgisayarın donanımını kontrol eden işletim sistemi ve bu işletim sisteminde çalışarak bilgisayara işlevsellik kazandıran programlardır.
- Yazılımlar, bilgisayarın donanımına komutlar gönderir ve çeşitli görevleri yerine getirmesini sağlar.
- İşletim sistemleri (Windows, macOS, Linux vb.) ve uygulama yazılımları (ofis programları, oyunlar, web tarayıcıları vb.) bu kategoriye girer.
Veri İşleme:
Bilgisayarın veriyi işleyerek anlamlı sonuçlar üretme sürecidir. Bu süreç üç ana adımdan oluşur:
-
- Giriş (Input): Kullanıcıdan veya diğer kaynaklardan gelen verilerin bilgisayara alınmasıdır. Örneğin, klavye ile yazı yazmak veya bir dosyayı açmak.
- İşleme (Processing): Alınan verilerin işlemci tarafından işlenmesidir. Bu aşamada, işlemci verileri analiz eder, hesaplamalar yapar ve talimatlara göre hareket eder.
- Çıkış (Output): İşlenen verilerin kullanıcıya veya diğer sistemlere sunulmasıdır. Örneğin, ekran üzerinde bir sonuç görüntülemek veya bir yazıcıdan çıktı almak.
Bu temel prensipler, bilgisayarların çeşitli görevleri yerine getirmesini ve kullanıcıların ihtiyaçlarına uygun çözümler sunmasını sağlar. Bilgisayarlar, bu prensipleri kullanır. Böylece karmaşık işlemleri hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleştirir.
Bilgisayar Dili
Bilgisayarlar doğrudan insan dillerini anlamazlar. Onlar, makine dili veya makine kodu olarak bilinen bir dili anlarlar. Bu dil, bilgisayarın işlemcisinin anlayabileceği “0” ve “1”lerden oluşan ikili (binary) koddur. Ancak, bu dili doğrudan yazmak ve anlamak zordur. Bizim girdiğimiz sayılar, sözcükler, renkler ve sesleri bilgisayarlar ” 0″ ve “1” rakamlarına dönüştürür. Bilgisayar yapılan işlem sonucu yine bizim anlayacağımız dile çevirir. Bu yüzden insanlar daha yüksek seviyeli diller kullanarak programlama yaparlar.
Bit Nedir?
Bilgisayar elektronik bir aygıt olduğu için elektrik sinyalleri ile işlem yapmaktadır.”0″ elektrik sinyalinin yokluğunu ve “1” elektrik sinyalinin varlığını gösterir. İşlemci içinde bulunan milyarlarca transistör girilen verileri “0” ve “1” rakamlarına dönüştürür. “0” ve “1” rakamlarına bilgisayar alanında bit denilmektedir. 8 tane bit bir araya gelerek bir karakteri oluşturur. 8 bitlik bir bilgi aynı zamanda 1 byte olarak adlandırılır. Bilgisayarda bir karakter 1 byte alan kaplamaktadır.